De la memòria personal a la col.lectiva, com apropar-nos als traumes del passat des de narratives en primera persona, antifeixistes i transfeministes.

Informació pràctica
Calendari
4 de desembre
Horaris
De 18 a 19.30 h
Estructura de la xerrada
1 sessió de 1,5 hores
Idioma
Català
Format
Online
Preu
Xerrada gratuïta
Sobre la xerrada
En aquesta xerrada ens endinsarem en el gran univers que constitueix la memòria. I per fer-ho, partirem d’un viatge personal. T’explicaré perquè vaig dedicar un grapat d’anys de la meva vida a reconstruir la meva historia familiar. Quin va ser l’impuls que em va dur a emprendre aquest camí, quines van ser les principals dificultats i què ho va fer possible.
Un viatge que m’ha dut a conèixer arxius, persones i espais clau del nostre passat vinculat a la violència sociopolítica del segle XX. I que he plasmat en la pel·lícula documental “La cigüeña de Burgos” (2020).
Des de fa tres anys els cinefòrums han constituït autèntics espais de reparació on s’han cuinat algunes de les reflexions que vull compartir amb vosaltres.
Perquè en el tema de la memòria parlar en primera persona és cabdal per poder narrar experiències difícils, perquè moltes filles tendim a aquesta narrativa, com podem facilitar el diàleg entre generacions, com reivindicar que totes les històries són importants i com volem que siguin els nostres espais de sanació.
Però el més important per mi serà que al llarg d’aquesta xerrada tu també sentis que la teva història és important.
*Si vols veure “La cigüeña de Burgos” abans de la xerrada la pots trobar a la plataforma Filmin.
Aquesta xerrada forma part del Curs triennal de facilitació de grups, formació coorganitzada per Fil a l'agulla i l'Escola de Treball de Processos.
La formadora

Joana Conill Amelivia
De Barcelona, la ciutat del seu pare, tot i que va néixer a Logronyo, la ciutat de la seva mare. Estudia Història de l’Art i més tard estudia Narrativa i Novel·la a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
Treballa com a investigadora acadèmica i d'aquests anys neix el seu llibre “Otra vida es posible. Prácticas económicas alternativas durante la crisis” (2012) i el seu reportatge “Homenatge a Catalunya II” (2010).
Finalitza la seva carrera d’investigadora per treballar en el somni d’aconseguir donar veu a la seva historia familiar, vinculada a la violència sociopolítica del segle XX. I trobar camins de reparació col·lectiva que aportin nous escenaris més enllà del conflicte i del trauma.
Empren els estudis de Treball de Processos l’any 2012 i, un parell d’anys més tard, sostinguda per la comunitat i per la seva terapeuta, inicia l’aventura de ser directora de cinema dirigint “La cigüeña de Burgos”, que s'estrena l’any 2021.
És obligatori fer la inscripció per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció. Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.