Feminisme per a homes. Aprenent a ser part de la solució
180,00 € 180.0 EUR
Les vendes acaben en 13/2/24 23:59 (Europe/Madrid)
Qty

Curs Feminisme per a homes

Aprenent a ser part de la solució

1a edició | Barcelona

Un curs per comprendre i reconèixer els privilegis que el masclisme otorga i poder-los posar al servei de la construcció d’una societat més igualitària


 Odoo • Imatge amb peu de foto

DATA LÍMIT PER A INSCRIURE'S AL CURS COMPLET: 12 DE FEBRER DE 2024

Informació pràctica


Calendari

13 de febrer, 12 de març, 9 d’abril, 14 de maig i 11 de juny




Horaris

Dimarts de 17 h a 20 h

Estructura del curs

Formació completa de 5 sessions de 3 hores cadascuna


 

 

Idioma

Català

Format

Presencial al local de Fil a l'agulla. Carrer de Sants 10, de Bacelona

Preu

Formació completa: 180 €

 


Presentació del curs

Aquest curs va dirigit a homes cisgènere que tenen la voluntat de fer un treball en relació al seu rol com a homes en clau feminista

Durant el curs donarem marcs i eines pràctiques per donar suport a aquells homes que volen començar a formar part de la solució, per deixar així de ser part del problema que el masclisme suposa per la nostra societat. 

Això passa per almenys comprendre i reconèixer els privilegis que el masclisme els otorga i poder-los posar al servei de la construcció d’una societat més igualitària, per construir formes noves de posicionar-se i comportar-se en el dia a dia.  

Volem donar suport als homes a deixar enrere l’immobilisme i la culpabilització paralitzadora i a prendre la responsabilitat que els correspon de forma ferma i compromesa


Programa i calendari

Mòdul 1: Ser home en el món d’avui: reptes i mirades noves. 13 de febrer

Per primera vegada a la història els homes se senten interpel·lats i en algunes ocasions incòmodes i violentats per estar situats al punt de mira. 

Gràcies a la feina incansable de les feministes al llarg de la història estem arribant al punt en què en alguns llocs del món la violència masclista està sent assenyalada, aturada. Això ha desubicat a molts homes. Ha generat reaccions diverses, des de l’antifeminisme fins a reaccions de culpa paralitzadora.

És fonamental que els homes trobin un posicionament responsable, proactiu i humil davant la violència masclista. Cal trobar respostes col·lectives a les següents preguntes: quin tipus d’home vull ser, que aporti a la causa feminista? De quina manera puc ser un referent diferent dels que he tingut fins ara, per als homes d’avui i per als homes de demà? Com puc incloure la dimensió de les cures a la meva vida sense renunciar a qui he sigut jo fins ara? Estan les cures renyides amb el poder masculí?

Mòdul 2: Els privilegis: què són i què en faig? 12 de març


El poder és un tipus de força que tothom té, tot i que no de la mateixa manera ni ha sigut repartit per igual per a tothom.

Comprendre les seves característiques intrínseques, així com la manera en com s’expressa en les dinàmiques relacionals, és una eina molt útil per a comprendre amb més profunditat el seu impacte i la seva capacitat de transformació.

Vivim en una societat hipnotitzada pel poder, i una de les seves principals conseqüències és la marginació de la vulnerabilitat. No obstant això, tenir una bona relació amb ella és clau per a la transformació de les dinàmiques socials que oprimeixen a algunes en favor d’uns altres. 

El contingut del mòdul inclou:

  • Reflexions al voltant del poder, el rang i els privilegis: interseccions i interseccionalitats.
  • Coneix el teu rang: què fas amb la vulnerabilitat? Com es nota el teu poder?
  • Claus per a un bon ús del teu poder social.
  •  
 

                    Mòdul 3: Reparació. Com atendre els impactes que tenim en les persones i col·lectius. 9 d’abril

                    A Fil a l’Agulla pensem que una de les eines més poderoses pel canvi social rau en la presa de responsabilitat i la reparació dels danys que unes causem a les altres, especialment quan aquests danys són provocats des de posicions de poder i privilegi. Dit d’una altra manera, cal treballar per acabar amb la impunitat.

                    La mirada restaurativa ens dona pistes sobre com fer-ho, mentre que la nostra experiència acompanyant des del Treball de Processos ens ha donat claredat al voltant de les principals dificultats que afrontem les persones a l’hora de prendre responsabilitat.

                    En aquest mòdul compartirem el marc teòric que sosté el nostre posicionament i practicarem la presa de responsabilitat a partir de l’experiència personal de cadascú.

                    El contingut del mòdul inclou:

                    • Els quatre passos per a la presa de responsabilitat: teoria i pràctica
                    • Les principals dificultats amb què ens trobem a l’hora de reparar a aquelles persones a qui hem fet mal, i com superar-les.



                    Mòdul 4: Participació i treball en equip. Aprenent a ocupar l’espai de forma sostenible i a fer equip. 14 de maig 

                    Tens dubtes de com la teva manera d’ocupar l’espai és o no masclista? T’agradaria fer-ho d’una altra manera i no saps com? Estàs confús de com el fet que siguis un home afecta el teu voltant?

                    El masclisme no és únicament una experiència individual, sinó que s’expressa en els contextos relacionals i organitzatius de què formem part. Si formes part d’una organització, col·lectiu, grup, associació o institució, detectar de quina manera les dinàmiques hegemòniques cisheteropatriarcals s’hi expressen és de vital importància per a la creació d’espais segurs per a totes les persones que en formen part.

                    La transformació de la cultura masclista passa per una participació més feminista de tothom, basada en les cures i el benestar de totes les seves integrants. Al mateix temps, la tasca dels homes, per descarregar a les companyes, i la presa de responsabilitat amb aquest tema, passa per la capacitat dels homes de donar feedback a altres homes i posar-hi límits d’una manera que no alimenti la competició masculina, sinó que fomenti la reflexió col·lectiva al voltant del masclisme des de la fraternitat. 

                    El contingut del mòdul inclou:

                    • La detecció del masclisme cultural en les organitzacions i espais grupals de què formem part
                    • Claus per a una participació masculina i feminista en els espais
                    • La responsabilitat col·lectiva com a homes: com donar feedback a altres homes i acompanyar-los?

                      Mòdul 5: Lideratge. Aprenent a posar-se al servei per co-crear un món més just. 11 de juny

                      T’agradaria tenir més claredat de quin pes té el lideratge masculí en els problemes del món d’avui? Tens ganes de reflexionar sobre el paper del lideratge dels homes i com concretament el teu està afectant el procés de transició que el món ha de fer?

                      Els models de lideratge dels quals tenim principals referents solen ser homes, blancs i de classe alta. Aquest estil afavoreix la perpetuació del masclisme cultural en les organitzacions, en lloc de fomentar nous estils de lideratge que enriqueixen els col·lectius i fan justícia a la pluriversitat que en forma part.

                      En aquesta càpsula indagarem conjuntament sobre el no-lideratge, o dit d’una altra manera, com utilitzar el propi lideratge per l’empoderament d’altres i per promoure canvis, com superar la necessitat de reconeixement i centralitat i aprendre a servir els processos des de posicions més perifèriques i invisibles?

                      El contingut del mòdul inclou:

                      • Els estils de lideratge, amb perspectiva feminista.
                      • Què vol dir no liderar i com posar-ho en pràctica.
                      • L’obertura al feedback de les companyes i l’organització per un lideratge conscient.


                      Formadores

                      Neus Andreu Monsech

                      Llicenciada en dret i Diplomada en Treball de Processos, facilitadora, formadora, consultora organitzacional i una líder apassionada i inspiradora. La seva passió és treballar al límit dels sistemes, donant suport a organitzacions, comunitats i grups en temps de canvi o crisi. Està profundament inspirada pel treball de processos, l'ecofeminisme i els enfocaments restauratius en la gestió del conflicte. Durant els últims 20 anys, el seu treball s'ha centrat en la cooperació internacional, la defensa dels drets humans, el trauma col·lectiu, la violència de gènere, l'educació, la gestió de conflictes i, més recentment, en l'emprenedoria, el desenvolupament organitzatiu i la política. És cofundadora i directora de Fil a l'agulla.

                      Laura Marbiol

                      Diplomada en Educació Social. Formant-se en el Diploma de Treball de Processos des del 2014. Actualment formadora i facilitadora a Fil a l’agulla. Tant en l’àmbit professional com personal, l’apassionen els grups, els processos d’apoderament, de presa de responsabilitat i de transformació. Li agrada acompanyar els grups i les persones a conèixer-se i a trobar-se amb tot el que són, tant des del que és potent i bonic com difícil. El que més gaudeix de ser facilitadora són aquells moments on sembla que la màgia passi, i que allò que estava estancat o tens, torna a fluir.


                      És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.  Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.

                      Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.