Les inscripcions estan tancades

Curs de facilitació al món educatiu

L'art d'aprendre a tractar-se bé

Edició presencial a Barcelona

Gestió emocional i eines per posar atenció als conflictes i a les dinàmiques de discriminació 

 

DATA LÍMIT PER A INSCRIURE'S: 22 DE FEBRER DE 2024

Informació pràctica


Calendari

Mòdul 1: 23 i 24 de febrer

Mòdul 2: 15 i 16 març 

Mòdul 3: 3 i 4 de maigHoraris

Divendres de 16h a 20h

Dissabte de 10h a 14h i de 15,30h a 17.30h

Estructura del curs

El curs consta de 3 mòduls formatius. Cada mòdul té una durada de 10 hores.


Idioma

Català

Format

Presencial al local de Fil a l'agulla. Carrer de Sants 10, de Barcelona 

Preu

390€


FORMACIÓ RECONEGUDA PEL DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Presentació del curs

A Fil a l’agulla portem més de 14 anys acostant la facilitació de grups al món educatiu. Treballem colze a colze amb equips directius i equips docents, educadores, monitores, famílies, criatures i joves per a promoure el bon tracte i transformar les dinàmiques de discriminació en suport mutu.


En un món on regna la desigualtat i l'individualisme, sabem la teoria, però posar-la en pràctica no és tasca fàcil. Promoure la cultura de les cures en el centre educatiu requereix formació específica. Aquesta formació t'ajudarà a estar millor posicionada i et donarà eines concretes que aplicar en el dia a dia per a poder portar a la pràctica la visió que tu tens per al món de l'educació.


Hem dissenyat una formació adaptada a les necessitats que recollim de les mestres i docents en escoles i instituts que acompanyem. Com canviar una dinàmica de classe en la qual hi ha persones que s'ho passen malament repetidament? Com fer que les persones que són més invisibles i menys participatives també tinguin el seu lloc en el grup? Què fer quan algú es passa de la ratlla? Existeixen alternatives al càstig? Com crear espais on l'alumnat pugui deixar de costat les cuirasses i parlar des del cor? Com educar en l'empatia? Com fomentar una cultura que ajudi a conflictuar de manera saludable? Com potenciar lideratges distribuïts que atenguin el bé comú?


Aquest curs està dirigit a persones que es dediquen al món de l'educació: equips directius, mestres i professorat d'infantil, primària i secundària, educadores, monitores, i personal no docent.


Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Programa

Mòdul 1: Les dinàmiques de grup, el posicionament i els conflictes

En el primer mòdul abordarem el funcionament de les dinàmiques dels grups i els conflictes i introduirem eines que ajudin a conèixer-se i a crear comunitat, i que anirem explorant al llarg de tot el curs: el joc, les dinàmiques que inclouen moviment, el teatre, els contes i les històries i els rituals.


Posarem també el focus en nosaltres mateixes, en el propi posicionament i en com influeix aquest a la dinàmica grupal. Aprendrem a situar-nos en un lloc que afavoreixi el nostre propi apoderament per a conèixer millor i portar a la pràctica la visió i les expectatives que tens per al món de l'educació.


 • El posicionament: conèixer la direcció bàsica i la visió personal de la vocació professional.
 • Crear comunitat en el món educatiu: conèixer-nos, conèixer-se i crear comunitat. Què entenem per això i com facilitar-ho.
 • La facilitació en el món educatiu: el rol de la persona que facilita, com desenvolupar-lo i per a què. Quin és el seu paper en el món educatiu? Com es complementa amb el rol de mestra, professora, educadora, personal no docent?
 • Creences i relació amb el conflicte
 • El conflicte com a procés, què és i què es pot aprendre
 • Diferents nivells de conflicte: personal, interpersonal i grupal. Gestió de l'aula.


Mòdul 2:  Poder, no discriminació i mirada restaurativa


En el segon mòdul posarem el focus a entendre les dinàmiques de poder que es donen en els grups. Sovint quan parlem de poder la gent ho relaciona amb l'abús del poder. 

Com podem utilitzar (i ensenyar a utilitzar) el poder en favor del bé comú i no de la discriminació? Com es generen els centres i els marges? De què depèn que a unes persones se les escolti i se les valori més que a unes altres? Què és important tenir en compte per a promoure dinàmiques relacionals sanes? 


Parlarem de poder, rang i privilegis des de la visió sistèmica dels grups i llançarem preguntes que ens ajudin a tenir més consciència de la nostra pròpia relació amb el poder.


La mirada restaurativa ens proposa un marc concret que afavoreix aquest objectiu i que facilita l'adquisició d'eines, estratègies i habilitats per a intervenir en la gestió dels conflictes i en situacions de violència. Té en compte el mal i les necessitats de les persones afectades, així com les arrels del que està causant aquesta situació. 


La mirada restaurativa té una aplicació comunitària. És important tenir en compte al grup per a considerar l'impacte que ha rebut i també quina és la seva responsabilitat. Des d'aquesta mirada es busca reparar el mal i restaurar les relacions, prenent responsabilitat i fent accions que el facilitin.


El contingut inclou:


 • Poder rang i privilegis: com entenem el poder, quins tipus hi ha i com treballar i gestionar les dinàmiques de poder entre els marges i el centre dels grups.
 • Les dinàmiques de centre i marge als grups. 
 • La mirada restaurativa: principis bàsics, preguntes restauratives i altres eines.
 • L'acompanyament de processos de presa de responsabilitat: com fer-se càrrec dels nostres propis impactes          Mòdul  3: Cercles de Paraula i eines de facilitació per acompanyar la gestió dels impactes

          Els Cercles de Paraula és una de les tècniques que utilitzem per a guiar el diàleg grupal, com un element ritual per a poder treballar amb el grup. En aquest mòdul aprendrem a utilitzar aquesta eina, els principis que la sostenen i les habilitats necessàries per a guiar el seu funcionament, perquè s'adapti als objectius que tinguem en cada situació.


          El contingut inclou:

          • Origen dels cercles
          • Què són i com funcionen. Principis bàsics
          • Tipus de cercles i per a què serveixen
          • La pregunta
          • Preparació, execució i tancament
          • Habilitats bàsiques per a facilitar el Cercle


           

           Formadores

           Lídia Casanovas Abancó

           Educadora i facilitadora de grups. Acompanyo a les escoles i instituts en moments de canvi o de dificultat des de fa més de deu anys. Treballo en projectes de prevenció i atenció a la discriminació amb infants, joves, famílies, educadores i professorat. Vull una societat lliure de violències masclistes, racistes i capacitistes, i per això estic compromesa amb l’educació a totes les etapes, formes i nivells, acompanyant perquè cadascú pugui tenir el permís de ser qui és. Compagino el meu background teatral amb les eines i habilitats de facilitació i lideratge que he après en els estudis de Treball de processos, Educació Viva i Pràctiques Restauratives. M’he especialitzat en donar suport en projectes de millora de la convivència, en projectes de coeducació, portant la pràctica dels feminismes, la mirada restaurativa i els cercles de diàleg tant amb infants com amb mestres, docents i famílies.

           Ainhoa Roca Vielba

           Formadora, facilitadora i creadora escénica. Actualment sóc estudiant avançada de Treball de Processos, formada en teatre desde la metodologia de Jacques Lecocq i en diferents corrents de l’àmbit educatiu com l'educació creadora d’Arno Stern. Tinc experiència formant i acompanyant a professionals de l’àmbit educatiu i sanitari. M’interessa el treball amb les relacions: com posar consciència a les dinàmiques de poder i com cuidar-nos quan ens fem mal o no ens entenem. Acompanyo en el món educatiu a crear centres educatius més agradables i vivibles per a totes les persones: criatures, adolescents, joves, docents, famílies... fent prevenció i atenció a la discriminació, i cultivant una manera de conviure que posi les relacions i l’acompanyament dels conflictes al centre. Sóc coautora en el llibre de Teixir comunitats on parlo sobre el conflicte i els processos de dol.            Preus i opcions de pagament

           El preu del curs és de 390 €, per abonar en un sol pagament.


           Activitat reconeguda per part del departament d’Educació.


           Requisits per a obtenir la certificació: 

           • Has de ser docent amb titulació homologada
           • Respondre al qüestionari d’avaluació un cop finalitzada la formació
           • L’assistència a almenys un 80% de les sessions
           • La realització d’un treball relacionat amb la posada en pràctica dels continguts treballats.
           Odoo • Text i Imatge

           És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.  Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.

           Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.